събота, 1 март 2014 г.

Хляб с квас от пълнозърнесто брашно

Да направите хляб с квас не е никак трудно. Стига да имате търпение и малко свободно време, ще се насладите на страхотен хляб с хрупкава обвивка и мека сърцевина. Вече съм си обяснявала как се прави квас с брашно от лимец, а сега е наред хляб с квас от пълнозърнесто брашно. Технологията на приготвянето е същата, но все пак ще напиша отново как се прави. Накратко, може да си направите квас с каквото брашно пожелаете. 

Как се прави квас?

Първи ден:    
100 гр пълнозърнесто брашно
100 мл топла вода
Сложете продуктите в стъклен буркан и разбъркайте с дървена лъжица. Аз използвам дървена клечка за китайска храна. Покрийте се с плътна салфетка и захванете с гумен ластик /за коса/. 

След 30 астрономически часа, изхвърлете половината закваска и добавете една супена лъжица пълнозърнесто брашно и две супени лъжици топла вода. Разбъркайте се с дървена лъжица. Покрийте с плътна салфетка и захванете с гумен ластик.

Трети ден: Добавете една супена лъжица пълнозърнесто брашно и две супени лъжици топла вода. Разбъркайте с дървена лъжица. Покрийте с плътна салфетка и се захванете с гумен ластик. 

Четвърти ден:  Изхвърлете половината закваска и добавете една супена лъжица пълнозърнесто брашно и две супени лъжици топла вода. Разбъркайте с дървена лъжица. Покрийте с плътна салфетка захванете с гумен ластик.

Пети ден: Добавете една супена лъжица пълнозърнесто брашно и две супени лъжици топла вода. Разбъркайте с дървена лъжица. Покрийте с плътна салфетка и захванете с гумен ластик. 

Шести ден: Изхвърлете половината закваска и добавете една супена лъжица пълнозърнесто брашно и две супени лъжици топла вода. Разбъркайте с дървена лъжица. Покрийте с плътна салфетка и захванете с гумен ластик.

Седми ден: Замесете хляб с 300 гр от закваската, а останалата закваска преместете в нов, чист буркан, подхранете с една супена лъжица брашно и две супени лъжици топла вода. Продължете да подхранвате, като същевременно използвате от закваската. Ако не смятате да я използвате скоро /в рамките на ден - два/ приберете кваса в хладилник, като на 6 -  7 дни /веднъж седмично/ подхранвайте с брашно. Животинките в кваса трябва да се хранят, нали?! Като решите да го използвате, извадете от хладилника, след час подхранете с брашно и вода и след още 4 - 5 часа ще имате готов квас за замесване на хляб. Четох, че има хора, които са държали квас по няколко месеца, та дори до година и е бил годен за работа.

Как се прави хляб с квас?

Продукти:

за два средно големи хляба

1 килограм бяло брашно 
300 грама закваска
400 милилитра топла вода
2 супени лъжици кафява захар
7 грама сол

Приготвяне:

Пресейте 700 гр от брашното в купа. Добавете закваската и 200 мл топла вода. Разбъркайте, покрийте с хавлиена кърпа и оставете на топло за 12 часа. 
При мен температурата на стаята беше 23 градуса и опарката беше се увеличила двойно за тези 12 часа. 
Пресейте останалото брашно и го добавете към опарката, заедно с останалата вода / 200 мл / смесена със захарта и солта. Замесете меко тесто. Не месете продължително време. Тестото трябва да е меко, като за козунак. Покрийте с хавлиена кърпа и оставете на стайна температура за още 2 часа. След това разделете тестото на две равни части и оформете под формата на топка. Оставете да си почине за още 30 минути на стайна температура.
Сложете хартия за печене в две тави и поставете тестото. Аз използвах една тава с размери 30х10 см и една с диаметър Ф20. Оставете за още 30 минути на стайна температура, за да може тестото да заеме формата на тавата в която е поставено. Направете прорези с нож или ножица. 
Сложете тавите във фурната, на средно ниво. Сложете една купичка с вода на дъното на фурната. Включете на 200 градуса с вентилатор и печете 15 минути. Намалете градусите на 175 - 180 и печете още 20 минути. Извадете и поставете върху метална решетка. Напръскайте с вода и завийте с хавлиена кърпа. 

Отговори на ваши въпроси:

Може ли да направя квас за два дни?
Може да си отделите филия хляб, да я надробите в буркан и да я залеете с топла вода. Така може да подхранвате два дни с брашно и вода и да имате силен и хубав квас, подходящ за замесване на тесто.

Как да съхранявам закваската, ако няма да я използвам със седмици?
Може да съхранявате квас с месеци. Сложете буркана, покрит със салфетка в хладилник. Един път на 7 - 10 дни му слагайте по 2 с.л. брашно и 2 с.л. вода. Сместа трябва да има гъстотата на боза.

Как да съхранявам вече готов хляб?
Сложете хляба в платняна торба за хляб и оставете на стайна температура- издържа до 3 - 4 дни.
Сложете хляба в хладилник, в найлонова торбичка - издържа до 7 дни. 
За по - дълъг период нямам наблюдения.

Мога ли да направя хляб и закваска с еднакво брашно?
Естествено, че можете. Имайте предвид, че когато използвате различно от бяло брашно, хляба няма възможност да увеличи обема си колкото с бялото брашно.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Благодаря за посещението ви!