събота, 6 септември 2014 г.

Сладко от смокини в Мултикукър

Сладко в Мултикукъра ще правя за втори път, и общо за трети път тази година. Първия път, когато приготвях сладко, го правих в тенджерата на котлона, беше едно бъркане, една жега, едно чакане процеса да завърши по- бързо, че бях се заканила да не правя повече сладка тази година. Докато не реших, че ще правя сладко от горски боровинки. Бях си поръчала на половинката да ми намери и той нали е изпълнителен, донесе ми още на следващия ден, а аз бях забравила, че съм го помолила. Та, тогава бях ангажирана с друга работа, а не исках да ги държа за през нощта в хладилника и да ги 
приготвям на следващия ден. Хрумна ми блестящата идея да направя сладкото в Мултикукъра. Процедурата по приготвянето, може да видите в публикацията за Сладко от горски боровинки в Мултикукър.

На следващия ден на работа пък бях изненадана от жената, която почиства офисите във фирмата, в която работя- с една торба смокини. Та, днешната ми публикация, която е за Сладко от смокини в Мултикукър я дължа на тази добра жена. 
Сладко от смокини не съм виждала баба ми никога да прави, защото е нямало от къде да ги купи, т.к. живея в край, където смокини не виреят. Но пък за сметка на това съм си хапвала от другата ми баба, която имаше в двора си смокиня. Много мили са ми спомените за това сладко. Спомням си как всеки път като отидехме на гости, баба ми слагаше в една малка купичка, от рода на тези за дипове и сосове и аз сладко, сладко си хапвах малките смокини.
Ах, детство! Ах, спомени!...
Това сладко не е като на баба, нито на вкус, нито като начин на приготвяне, т.к. ароматите от детството не ще се повторят никога, но е вкусно и направено с любов!
Продукти:

1 кг смокини
1 кг бяла захар
9 гр лимонена киселина
Приготвяне:

Измийте смокините и ги нарежете на малки хапки, на много малки хапки- бебешки! Поставете ги в дълбок съд.
След това ги поръсете със захарта, разбъркайте добре и ги оставете така да си пуснат соковете за около час- два.
Прехвърлете ги в съда на Мултикукъра. Затворете капака му.
От бутона ''Menu'' настройте програма ''Jam''. Натиснете бутона''Cooking Time'' и задайте време 1 час и 30 минути. След като минат 30 минути от началото и остане 1 час, отворете капака на кукъра и оставете така докато програмата завърши. След това добавете лимонената киселина и оставете да се охлади, но не напълно. Напълнете бурканчетата, затворете ги и обърнете надолу с капачката. От посочените количества излизат четири бурканчета по 400 гр. 
Приятен апетит!

2 коментара :

Благодаря за посещението ви!