сряда, 31 декември 2014 г.

Бонбони със сини сливи

Днес отново ще си говорим и за бонбони, което се случва доста често този месец.
Както се досещате от заглавието на публикацията, бонбоните съдържат сини сливи. Сигурно ще ме запитате как реших да направя бонбони със сливи посред зима?!
Ами да си го кажа дирекйно, не реших аз, а подсъзнанието ми. Трябваха ми сини сливи за тортата Медовик, която приготвих за Коледа, взех по- голямо количество, което накиснах в ром и от излишните реших да направя бонбони. За да се повтарят с Бонбоните със смокиня, да ги напълня с ядки, реших да запълня свободното пространство на костилката, с шоколад. Защо пък не?! Колкото по- шоколадово, толкова по- вкусно, нали така?!

Всички знаем, че сините сливи са леко кисели плодове, а досега им с шоколада, моментално променя този техен малък „недостатък” /ако мога така да се изразя/.
За финал се поръсват със смлени орехи, което още повече им обогатява аромата.

Бонбоните стават меки и топящи се в устата, защото ½ от тях е съставена от пухкав шоколад, а останалата ½ от омекотена, пияна синя слива. Поради съдържанието на алкохол не се препоръчват за малки деца. Излизат около 10- 12 броя, но ако желаете, спокойно може да увеличите продуктите.
Продукти:

10-12 бр сини сливи с костилка
100 мл ром
2 с.л. нес кафе
100 мл сметана
150 гр тъмен шоколад
3 с.л. краве масло
2 с.л. смлени орехи
Приготвяне:

Преди да започнете с приготвянето на бонбоните, сложете сливите в купа и ги залейте с рома. Оставете ги да се накисват, като отвреме навреме ги разбърквайте, за да се напоят всички сливи.
Когато сливите омекнат леко стиснете всяка една, за да излезе костилката или срежете с нож в единия край и така я извадете.
Загрейте сметаната до точка на кипене, но не завирайте. Добавете нес кафето и разбъркайте, за да се разтвори. Добавете 50 гр начупен шоколад и разбъркайте, за да се разтопи. Свалете от котлона и оставете на стайна температура да се охлади. Когато крема е напълно охладен, напълнете сините сливи през отворите, които сте направили. Използвайте шприц. Готовите сливи поставете в хладилник за около 30 минути до 1 час, за да се втвърди плънката. Останалия шоколад разтопете с кравето масло. Потопете всяка слива в ганаш, а след това пренесете върху хартия за печене, за да се втвърди.
Когато приключите с всички сливи ги поръсете със смлени орехи. Дори да ви остане от ганаша, съвсем спокойно може да го приберете в хладилник и да използвате за друг сладкиш. Пиша това, защото сушените сливи, които се предлагат от различните производителни са с различен размер.

Да ви е сладко!


1 коментар :

  1. Весело посрещане на новата година, Габи! С пожелание за здраве, щастие, късмет! Нека 2015 бъде много по-добра и щедра!
    Грабвам си бонбон - много са апетитни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря за посещението ви!