вторник, 26 май 2015 г.

Печена пъстърва с розмарин и картофи

Последно време почти всекидневно пека пъстърва. Това е единствената риба, която няма да ми омръзне никога - толкова е вкусна. При това печене добавих картофи, тъкмо след това ги използвах за гарнитура. Винаги съм консумирала пъстървата със салата от прясно зеле, варени или печени картофи. Никога не съм изневерявала на навика си и не смятам и занапред да го правя. 
Пъстървата си купувам от Калофер, директно от развъдника. Този факт ме прави щастлива, защото знам, че консумирам прясна балканска риба. 
При приготвянето точно по този начин на рибата няма почти нищо сложно, даже напротив. Това е единствената риба при приготвянето на която експериментирам от години. Пекла съм я по всевъзможни начини и във всякакви уреди. На какво ли не ни подлага студентството и липсата на ел уреди?!
Винаги съм харесвала по - малките на външен вид пъстърви, въобразявайки си, може би че са по - млади и с по - вкусно месо. Какво нещо са внушенията, нали?!
В никакъв случай не пропускайте лимона. Сервирайте рибата с прясно изцеден такъв.

И въпреки, че публикацията е за речна риба, представям на вашето внимание няколко  морски снимки от град Бяла, Варненско. Копнежа ми по пътешествията ме отнесе и до там, за кой ли път?! Както съм споменавала, учех във Варна и съм се отбивала и в Бяла.
Крепостта, която ви предлагам да разгледате, откриха миналата година. Тази година разкопките в местността продължават, като естествено може да разглеждате на воля всичко останало, освен настоящите разкопки.
Много малко информация има в интернет за мястото, даже почти липсва такава, поради тази причина и аз нямам много за писане. Археологичните разкопки са започнали през 2009 година и продължават понастоящем. Мястото е известно като късноантична крепост на нос "Свети Атанас".Продукти:

1 голяма пъстърва
1 лимон 
2 стръка пресен розмарин
5 - 6 пресни картофа
1 стрък пресен чесън
зехтин
сол на вкусПриготвяне:

Почистете и измийте добре пъстървата. Осолете я отвън и отвътре. 
Нарежете половин лимон на тънки колелца и ги срежете на полумесеци ако лимона ви е много голям. Ако е малък като диаметър, може да пропуснете тази част. 
Другата половина на лимона изцедете. Накрая сока ще ви е необходим за поливане на рибата при консумация.
Нарежете пресния чесън на колелца и напълнете рибата с него и няколко парченца лимон. 
Сложете пъстървата в тава и около нея наредете пресните картофи, измити и почистени. Наредете лимонови полумесеци върху рибата и полейте с тънка струя зехтин. Поръсете с пресен розмарин. Печете на 200 градуса за 20 - 30 минути.
Приятен апетит!8 коментара :

 1. Е, до Бяла трудно ще стигна, но пък затова имаме теб, да ни разходиш. Хубаво местнце, а рибката е най-любимата ми от ези, по нашите ширини. Прегръдка, Габчо!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И на мен ми е една от най - любимите по нашите ширини,Марте! Но морската риба си ми остава най - най - любима.
   Прегръдка и усмихнат уикенд.

   Изтриване
 2. Габи, ама толкова вкусна рибка! Много ми харесва предложението ти! И разходката - май не съм стъпвала по тези земи. ;)
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Радвам се, че разходката ти харесва, Гери! А рибката наистина е много вкусна!
   Поздрави!

   Изтриване
 3. И рибата, и разходката - прекрасни, Габи!
  Чудесни снимки, хубава рецепта и много красиво представяне -
  Благодаря ти, сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря, Диди!
   Сърдечни поздрави и усмихнати почивни дни!

   Изтриване
 4. Я гледай ти,не знаех,че има такива археологически разкопки там,ще трябва да ги разгледаме на път за плажа.Благодаря,Габи!Хубави почивни дни!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Е, вече знаеш, Роси! А и ти е толкова, толкова близко.
   Сигурно ходиш на плаж на Иракли или Кара дере....
   Не съм ходила там, само съм слушала, но надявам се тази година да го поправя.
   Толкова много съм слушала за тези места, че не бих подминала с лека ръка.
   Поздрави!

   Изтриване

Благодаря за посещението ви!