вторник, 20 октомври 2015 г.

Патешко магре върху канапе от зеленчуци

Патица съм хапвала само в детските си години, но не помня особено добре вкусове, защото имам неприятни спомени. Баба ми гледаше няколко години подред и когато ги колеше аз трябваше да помагам с почистването на перата. Беше ми неприятно, защото все пак бях дете. Добре че се отказа да ги отглежда :) това беше спасението ми.
Тази седмица в Lidl пуснаха охладена патица, реших да се възползвам и да закупя. Очаквах да е някаква голяма, като онези, които помня от детството си, но се оказа съвсем различно. Беше почистена много добре, което ме зарадва, естествено.
И докато офертата е още актуална, бързам да споделя рецептата, за да може и вие да се възползвате. 
За приготвянето на патешките гърди използвах чугунен тиган, но мисля, че може да използвате какъвто имате под ръка. Естествено, в чугунен тиган, храната става по - вкусна. Аз се уверих в това още лятото, когато се сдобих с него. Така че, ако имате възможност - направете го и вие.
Скоро ще споделя с вас какво направих с остатъците от патицата. 
Продукти:

2 патешки гърди с кожата
микс зеленчуци*
пипер меланж на вкус
бахар на вкус
сол на вкус

*Използвах Minestrone Mix на Bonduelle.
Приготвяне:

Сложете чугунен тиган да загрее на средна температура. 
Направете прорези по кожата и втрийте сол, пипер и бахар на вкус; така че подправките да влязат в прорезите. Обърнете обратно /от към месната част/ и също подправете.
След това сложете гърдите с кожата към тигана. Пърженето и топенето на мазнината от гърдите започват веднага. Дръжте така около 3 - 4 минути, а след това обърнете обратно. Пържете още 3 - 4 минути. Свалете от котлона, сложете на дъска и нарежете внимателно. В средата, месото трябва да е останало леко червено / розово. 
Прехвърлете късовете месо върху плато от задушени зеленчуци.

Зеленчуците приготвих на пара в мултикукър.
Сложете около 2 л вода в съда. Поставете бялата тавичка за готвене на пара и поставете зеленчуците в нея. Имах опасения, че може да изпадне някое зрънце царевица през отворите на тавичката, но учудващо нямаше нито едно във водата. Затворете капака и натиснете бутона "OFF/WARM", изберете програма "Steam"и натиснете бутона "START". Програмата автоматично си задава време на готвене 30 минути. След като програмата свърши, отворете капака и сервирайте зеленчуците.
Приятен апетит!4 коментара :

 1. Трябва да си призная, че не съм опитвала патица!
  Твоята изглежда чудесно, Габи!
  Хубав вторник!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря, Дани! Аз пък приготвям за пръв път и останахме доволни от резултата.
   Хубав ден!

   Изтриване
 2. Габи, много вкусно ястие си приготвила! Поздравления, мила!
  Прегръдки и усмивки! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря, Хриси! Много се радвам, че ти харесва.
   Усмихнат ден! Прегръдки!

   Изтриване

Благодаря за посещението ви!