сряда, 3 август 2016 г.

Кюфтета от пилешко месо

За Ина подстрекателката с вкусните снимки чували ли сте? Защото аз да, и последно време все красиви и не по - малко вкусни неща ни показва. И на мен нали са ми слаби ангелите, бързам да ги приготвя и опитам. А най - важното от всичко е, че дори не си нарушавам начина на хранене с тези вкусотийки. Тези кюфтенца ги мисля още от петък, но тъй като пътувах през уикенда, едва снощи успях да ги приготвя.

А тази сутрин пък, друга нейна рецепта скалъпих минутки след като я видях. Няма и следа от него, затова ще ви споделям друг път за вкусотията. 

Рецептата за кюфтенцата изпълних дословно, но добавих и нещичко от мен. Получиха се много сочни и вкусни пилешки кюфтета. Въпреки, че пилешкото месо е сухо, те не бяха такива. Поднесох с доматено - пиперена разядка. Рецептата е адаптирана от тук!

Продукти:

500 грама пилешка кайма*
5 сухара, смлени в блендер
1 голямо яйце
1 глава стар лук, смлян в блендер
1 чаена лъжица суха мащерка
1 чаена лъжица балканска чубрица
1 чаена лъжица куркума
1 чаена лъжица червен пипер
1/2 чаена лъжица кимион
кафява сол на вкус, около 1/2 чаена лъжица сложих аз
зехтин за поливане

*Обезкостих и смлях месото на един домашен бройлер. 

Приготвяне:

Сложете всички продукти в дълбока купа и омесете добре. Покрийте купата с фолио и оставете да престои около час в хладилник. Извадете купата от хладилника след опоменатото време и оформете кюфтенца. При мен бяха големи колкото нормално кюфте, докато на снимката изглеждат по - малки. Получиха се 23 бройки. Пържих ги в най - новата ми придобивка Philips AirFryer. Уредът "пържи" с въздух. Слагам пържи в кавички, защото не е точно пържене, а нещо средно между пържене и печене. 
Подредих кюфтета върху решетка и ги полях с тънка струя зехтин. Пържих/пекох на 200 градуса за 8 минути. Необходимо ми бе да заредя уреда три пъти, защото побираше по осем кюфтета. Цялото време за пърженето/печенето им бе 24 минути. 
Извадих и сервирах докато бяха още топли. Поднесох с доматено - пиперена разядка. 
Приятен апетит!
1 коментар :

  1. Екстра са! И аз се каня да правя едни такива.Поздравче, Габи!

    ОтговорИзтриване

Благодаря за посещението ви!