понеделник, 20 ноември 2017 г.

Баклава с пълнозърнести кори, липов мед и сироп от цвят на бъз

Знаете ли, че като се смеси сироп от цвят на бъз с липов мед се получава аромат на розова вода?! Не е за вярване, нали?! С тази баклава се получи точно това. Хората, които я опитаха, всички до един, казаха че в баклавата има розова вода. Което естествено не е така, но наистина мирише на розова вода. Факт! Липовият мед не мирише така, нито пък сиропа от цвят на бъз, но смесени двата продукта, избухват в един нов аромат - този на рози! Хехе! Има и рима! Тази понеделнишка сутрин ми е римична! 

Предизвикателство беше за мен да направя баклава без захар, която се получи много по - вкусна от класическата със захар. 
На мен ми е много сладка, защото аз високо въглехидратни храни не консумирам, но пък на опиталите я им хареса много и им е "нормално" сладка за баклава. 

Баклавата не съдържа канела като класическата баклава. Поръсих канела само на определени парченца, за да видя какво ще се получи като добавя още аромат. Получи се нещо още по - ароматно и изкусително, което се хареса на дегустатора на канелените парченца.

Ако искате и вие да си направите такава баклава, запишете си продуктите по - долу и запрятайте ръкави - лесна и бърза за приготвяне е. В момента в метро има сироп от цвят на бъз на промоция. Благодаря ти, Стельо, че сподели! И аз си взех, защото не оставам без такъв - няколко капки за аромат в кафето, в чая, в десерти. Съчетавам полезното с приятното. Всички знаете ползите от бъза, нали?! Да не изпадам в лирични отклонения, а да ви споделя рецептата. Все пак за нея сте тук, нали?!

Продукти:

1/2 пакет пълнозърнести кори за баница
300 грама орехи
120 грама фурми = 7 - 8 броя
80 грама краве масло
150 милилитра сироп от цвят на бъз 
100 грама липов мед

Приготвяне:

Нарежете половин пакет пълнозърнести кори за баница с големината на тавата, която ще използвате.  Аз използвах тава с размери 30 х 15 сантиметра.  
Натрошете орехите на едри парченца. Ако желаете можете да ги смелите.
Обезкостете фурмите и ги накъсайте на парченца. Нарежете и маслото.
Намажете тавата обилно с краве масло.
Поставете два листа кори, отгоре поръсете орехи, фурми и масло. 
Повторете тази процедура докато корите, които сте предвидили свършат.
Завършете с четири листа кори за баница.
Печете на 175 градуса, на средно ниво във фурната за около 30 - 35 минути.
През това време направете сиропа с който ще залеете баклавата.
Сложете сиропа от цвят на бъз, меда и около 150 милилитра вода на котлона.
Оставете да загрее и дръпнете от котлона. 

Оставете да изстине добре, защото както знаете при приготвянето на баклава едното от двете /сиропа или плънката/ трябва да са охладени.

След като баклавата се изпече я извадете от фурната, нарежете на парченца и залейте с изстиналият сироп.

Трябва да нарежете баклавата на парченца, за да може сиропа да попие навсякъде между корите. Искате мека и сочна баклава, нали?! Не пропускайте тази част преди да я залеете със сироп.
Приятен апетит! 

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Благодаря за посещението ви!