понеделник, 22 октомври 2018 г.

КНИГИ : Причините да останеш жив, Мат ХейгЩе започна ревюто на книгата с това, че всеки човек е режисьор на собствения си живот. Това дали ще живеем в щастие или депресия, го избираме ние и само ние.

В книгата си „Причините да останеш жив“, Мат Хейг, ни показва как може да преодолеем депресията, как да живеем в радост  и щастие.
       Скръбта и нещастието болят, депресират ни. Карат ни да мислим, че не може да ги избегнем, но дали е така?! Всъщност, депресията е неотменна част от процеса на личностното ни израстване, тя е необходима за съзряването ни, което от своя страна ни помага да извървим пътя си. И да, депресията може и да помага. Както пише Мат Хейг :

„За да почувстваш чудото на живота, трябва да чувстваш и ужаса му.“

Тук бих добавила, че точно това чувство ни кара да ценим живота си, времето; повече, и повече. Защото в крайна сметка, депресията може само да ни отнеме времето, възможността да се усмихваме, да обичаме, да живеем живота, който искаме.

В повечето случаи, депресираните хора се затварят в себе си:

„Когато си депресиран и разтревожен, зоната ти на комфорт обикновено се свива от размерите на целия свят до размерите на едно легло.“

Сякаш с това хората отричат действителността, живеят в измислен свят, където това което ги е депресирало се просмуква в тях все повече и повече. Но депресията няма да приключи със затварянето в себе си. Напротив, дори би се увеличила.
Мат Хейг пише:

„Това, което не те убива, много често те прави по – слаб. Това, което не те убие, може да те остави да куцаш до края на живота си.“

Да, така е. Но да не забравяме, че има хора, които имат нужда от обичта ни, от присъствието ни, а това от своя страна води до страданието на точно тези хора, които имат нужда от нас. Получава се нещо като верижна реакция. Един страда и е депресиран, а покрай него и близките му, защото искат той да е щастлив и да се измъкне от този „капан“ – депресията. Измъкване има :

„Всичко минава. След болката идва радост – топлината топи леда.“

Това, което помага да преодолеем депресията в повечето случаи не са хората около нас, а нещо съвсем друго. Нещо, което доста често остава недооценено и това е времето. Времето, помага винаги. Дори, когато мислим, че изход няма. Времето – то е най – голямото ни богатство.

„Е, тогава не се тревожи, че времето минава. Един ден може да съдържа цяла безкрайност.“

Един ден може да промени хиляда животи. Поглеждаме назад и си даваме сметка за трудностите, които сме преодолели и които са ни докарали до депресия. Поглеждаме напред и се изпълваме с увереност, че сме в състояние да извървим най – важния от пътищата – този, който води към щастието, пътя в който има цел. Но, за да промени този един ден живота ни, трябва да :  
„Прилепи ухо до душата си и я слушай внимателно.“ 

Само тогава всичко би придобило коренно различен смисъл, би променило живота ни.

 „Представете си, че цялото време, което имахме, бе затворено в бутилка, като вино, и ни бе подадено. Как щяхме да направим така, че бутилката да издържи по – дълго? Като отпиваме бавно, оценявайки вкуса, или на големи глътки.“

Мат Хейг ни подтиква да ценим живота си. Да ценим времето си. Да ценим близките си. Да ценим себе си. Но и да не забравяме, че ние сме главни герои в живота си. Да, главни, но не и единствени. Ако бяхме единствени, животът нямаше да е живот. Депресията е онова, което ни кара да се чувстваме единствени, което ни затваря в нас, което ни кара да мислим, че съществуваме само и единствено ние.

Причините да останеш жив са много, една от които е:

„Искам, в колкото се може по – голяма част от времето през това наше съществуване тип „я си мигнал, я си го изпуснал“, да почувствам всичко, което може да се почувства.“

Това всичко, крие в себе си милиард и едно неща. Всичко, обхваща всичко. Не го изпускайте. А дали ще го почувствате, зависи от това какво ще направите с времето си – тук и сега.


"Мат Хейг е световноизвестен автор на романи за възрастни и деца. Книгите му са преведени на трийсет езика. "Причините да останеш жив" е първата му нехудожествена творба, която още с издаването си добива популярността на истински бестселър. На български е издаден романът му "Кланът Радли", номиниран за медала "Каргеги", по който Алфонсо Куарон снима филм."


Няма коментари :

Публикуване на коментар

Благодаря за посещението ви!