сряда, 15 май 2019 г.

Food Revolution Day 2019

Миналата година взех участие в кампанията "Ден на революцията в храненето" под наслов "Повече плодове и зеленчуци, по - малко тесто и захар". Тази година отново има кампания, която се провежда за трета поредна година.  

Кампанията "Ден на революцията в храненето за 2019г.", организирана от Фондация „За Храната“ е под надслов „Не яж боклуци, яж зеленчуци“ и има за цел да покаже на нас, възрастните; а и на децата ни, че храната, която консумираме е важна. Тя е гориво за нашият организъм и има значение каква е, откъде идва и под каква форма. 

Целта на кампанията тази година е свързана със зеленчуците, които трябва да са неизменна част от нашият живот. 
На това се опитвам да науча и моето осем месечно бебенце, което се оказа леко злоядо. Това, разбрах че е нормално за изключително кърмените бебета. 
Та, в този ред на мисли, днешната ми рецепта е подходяща за малки бебенца, за големи дечица, както и за възрастни. 

С раззеленяването на дръвчетата и преполовяването на пролетта, има все повече и повече пресни зеленчуци от български производители. Това си е достатъчно основателна причина да консумираме повече зеленчуци. Не мислите ли?
Сега има толкова много свежи, пресни и хубави зелени (и не само) зеленчуци, че нямаме причина да не ги консумираме.

Спомняте ли си песничката "Зеленчуци, които не яде, той голям не ще порасте"?!
Още от малки сме израснали с тази песничка и този призив за консумация на повече зеленчуци. 
Зеленчуците са бедни на калории, богати на витамини, минерали и фибри. 
Вместо вафла, кроасан или какъвто друг "джънк фууд" се сетите, вземете със себе си на детската площадка морковче, краставичка или ябълка. По - хранително е, а и по - здравословно. При приготвянето на храната за децата в училище, също можете да заложите на повече зеленчуци.

В този ред на мисли, ще ви споделя и на една случка от Словения от преди две седмици. Разхождайки се около езерото Блед, едно семейство вървеше пред нас с двете си деца. Едното беше малко бебе в раница, а другото на около 5 - 6 годинки. По - голямото детенца държеше в ръце кутия, пълна с домашно приготвена храна - соленки, мъфини (зеленчукови) и краставички; и вкусно, вкусно си похапваше. Забелязах дори, че кутията беше стъклена. Искаше ми се да снимам в гръб (което, разбира се е невъзможно), за да покажа на повече хора, че консумацията на домашна и полезна храна е възможна, а явно и децата я одобряват.  

Храненето навън с домашна и полезна храна е възможно и всичко зависи от нас, родителите. Нека покажем на децата си, че консумацията на домашна и полезна храна, включваща повече плодове, зеленчуци и продукти от сигурни източници е по - доброто гориво, което да дадат на своят организъм. 
И не забравяйте, че вкусът се възпитава от детството. Всяка стъпка, всеки наш избор и пример в тази насока са ценни за нашите деца. 


Картофено - грахова разядка

Продукти:

2 големи картофа
200 грама грах, пресен или замразен
10 грама краве масло
30 грама кокосово мляко
1 стрък пресен магданоз
щипка сол

Приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. 
Сложете ги заедно с пресният или замразен грах да се сварят. 
След като се сварят ги дръпнете от котлона.
Намачкайте ги с преса за картофи.
Нарежете пресният магданоз на ситно и го добавете към намачканите зеленчуци, заедно с маслото, млякото и солта. 
Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. 
Приятен апетит! 

Рецептата, която избрах е именно тази, защото е една от любимите на Радост. 
Ако идеята ми ви е допаднала, а нямате възможност да заведете детето си на работилничка, пригответе разядката вкъщи. 
Разкажете на детето си какви витамини и минерали се съдържат в картофчетата, граховите зрънца, магданоза. Можете дори да си измислите приказка, за да е по - интересно. Дайте му виличка с която да намачка зеленчуците, лъжичка - да добави маслото и млякото и само да открие колко е лесно и вкусно. 

На страницата на "За храната", можете да намерите информация как да запишете детето си на работилничка във вашият град. Датите са 17-ти и 18-ти май! Побързайте!
Нека покажем на децата ни, че зеленчуците са полезни и мноого вкусни. 

Утре очаквайте статия от Bionia, която също има какво да ви сподели по темата. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Благодаря за посещението ви!