събота, 10 август 2019 г.

Геопарк Искър - Панега

Днес ще ви водя на разходка до геопарк Искър - Панега.
Самият геопарк се намира в непосредствена близост до град Луковит (до входа му), които се намира много близо до София. Така че софиянци трябва да се щастливи, че имат в близост такава красота. Много ми хареса. 

Самият геопарк е построен покрай река Панега. 
Посетихме го през май месец, защото такива места се посещават когато водата е в изобилие и наоколо е толкова, толкова зелено и свежо. 
Сигурно си има и предимства да се посети през есента. Ще се радвам да ни се отдаде възможност да го посетим и тогава. Много харесвам да посещавам дадени места през различни годишни сезони. Екопътеката е доста дърга  - около дванадесет километра. Тя свързва град Луковит със село Карлуково. В село Карлуково се намира пещерата "Проходна" до която така и не стигнахме, защото забравихме. А забравихме, защото бяхме пленени от красотата на екопътеката. Това е и втората ни причина да се върнем отново там. Набелязала съм си пещерата още преди да си набележа екопътеката. 


До екопътеката се слиза сравнително лесно, щом успях да сляза с бебе в раница. 
По пътя се минава през различни дървени мостчета и красиви зелени и тучни ливади. Честно казано, очаквах да е по - дълга, но уви - не беше, което малко ме разочарова. Свикнала съм да вървя много, много в горите и еко пътеките. Тук вървенето е кратко.
По пътя на екопътеката се намира и пещерата "Темната дупка", която не е благоустроена и може да се влиза само от определени професионалисти.


Като споменах, че не е благоустроена, се сетих за пещерата "Лепеница", която също не е благоустроена и която посетихме през далечната 2014-та година. 
Интересно ми беше да се върна назад във времето и да прочета писанията си, а и да видя снимките, правени с обикновен цифров фотоапарат, наричан накратко "сапунерка".  Ако не сте посещавали пещерата "Лепеница", препоръчвам ви да го направите. Ще се удивите. 

Водите на река Златна Панега са разкошни - зелени и пленителни. Рядко се среща такъв цвят вода. 

Геопаркът разполага с голям и широк паркинг в самото си начало, на главният път. Там можете да оставите колата си безплатно, но и неохраняемо. 
Паркингът е открит и няма дървета, където да скриете колата под дебела сянка.

Времето, което е добре да предвидите за пътеката е около час и половина. Ако решите, можете да си направите пикник, защото има доста места, които го позволяват. 

Ако статията ви е била интересна, можете да ме последвате във Facebook или Instagram, където споделям места, които не стигат до статия в блога.Instagram profile

Facebook page

Посещавайки Геопарк Искър - Панега, посетихме и Крушунските водопади.
За първи път ги посетихме през далечната 2012-та година, а тогава блог нямах, следователно и статия. Имам снимки, показващи едно различно място от сегашното. Нищо общо. Колко много се променя природата и то за толкова кратко време. Затова трябва да си я пазим! 
Ето малко снимки и от водопадите. Няма коментари :

Публикуване на коментар

Благодаря за посещението ви!