четвъртък, 22 август 2019 г.

Skopelos, Greece

За Скопелос има малко информация в интернет пространството, особено на български език. Поради тази причина реших да споделя нашето преживяване на острова. Гърция "разполага" с 226 обитаеми острова. Представяте ли си колко много места за посещение са това?! Дали на човек влюбен в страната би му стигнал един живот, за да ги обиколи?! Едва ли.


Скопелос е остров, който е част от Северните Споради в Егейско море. Това го прави защитен остров, където по данни могат да се наблюдават делфини. Намира се между островите Скиатос и Алонисос. 


При пътуването до Скопелос се минава първо през Скиатос. 
Известен е още с фразата "Целунато от Господ Райско кътче" и има защо да го наричат така. 


Скопелос е известен с това, че е сниман американския мюзикъл "Мама мия", който така и не изгледахме преди да отидем, защото не харесваме такъв тип филми. 
Всъщност - дадохме му шанс, като на десетата минута беше спрян. ☺


Пътуването до Скопелос с бебе на десет месеца се оказа не чак толкова голямо предизвикателство. Особено ако тръгнете през нощта като нас. 
Тръгнахме в 11:30 вечерта и в 8:00 сутринта бяхме на Волос. От там потеглихме в 11:00, а трябваше да тръгнем в 10:00. Целта на ранното ни тръгване беше да не закъснеем, а всъщност закъсня ферибота. Около 16:30 бяхме на Глоса, а от там пътувахме още около 30 километра до Скопелос, където отседнахме.  Дълъг път. 


Ако ме питате дали си заслужават толкова много часове път: Да. Ако ме питате дали си заслужават фериботните такси, за да стигнете до острова: Не. Безумно и неоправдано скъпи. На отиване пътувахме с най - малкия възможен ферибот, които едвам се движеше. На връщане беше по - голям, но места за сядане почти нямаше. Дори виждайки, че сме с малко бебе, хората не помръдваха. Това наложи и отсядането ни на яркото слънце, на външната палуба. 


Островът е много зелен - безспорно. По статистики има над пет хиляди борови дръвчета, които към момента са по - малко, защото е имало пожар. Засадени са нови дръвчета, които са оградени с камъни и са поставени табелки да се внимава къде се стъпва. Може да видите за какво говоря по снимките ми.


Островът е известен с отглеждането на сини сливи. Вървейки по уличките на много места ще попаднете на дръвчета от сини сливи, маслини и храсти жасмин, който ухае невероятно. 


Сините сливи са включени в много местни десерти, един от които "Скопелос пай". Има го в два варианта - сладък и солен. Сладкият е със сини сливи, а соленият със сирене или спанак. Самият пай представлява нещо като баница с ръчно точени кори, която след това се пържи.


Има два по - големи града - Скопелос (столицата) и Глоса. Аз препоръчвам да отседнете в Скопелос, защото Глоса е на хълмче, а в ниското е пристанището. Не виждам какво бихте правили там, честно казано. Това е и причината да изберем да отседнем в столицата. Морските дарове, приготвени в крайбрежните ресторантчета на Скопелос не са за пренебрегване. Именно там, мога да кажа че хапнах най - вкусните пипала на октопод. По крайбрежните улички на Скопелос предлагат на много места и домашен занаятчийски сладолед. Нещото, което не сме срещали на Закинтос или Лефкада - други гръцки острови. За сушата няма да споменавам, защото сме били само на Неа Перамос. 


Скопелос е известен и със своите 360 броя църкви и параклиси. Обикаляхме много, но толкова много църкви и параклиси не видяхме. Може би тази информация е стара или са "сгушени" на скрити места. 
Най - старата църква  е "Агиос Атанасиос", а най - емблематично място - манастир "Агиос Йоанис", намиращ се на върпа на скала. 


До повечето красиви места, както и по - други острови, трябва да се пътува по много завои. Хубавото е, че пътищата са много добри и поддържани. Най - удобният транспорт е кола. За да качите колата си на ферибот трябва да заплатите около 80 евро в посока. Сметнато да вземете кола под наем на острова, излиза почти същото като да пътувате с личната си кола. А и удобството е по - голямо със собствена кола. Доста често срещахме и таксита на известните места за посещение. Има и скутерчета, но те са по - скоро за двойки и семейства без деца. 

Най - известните плажове са: Kastani, Glysteri, Limnonari, Stafilos & Melia.
Всички плажове могат да се обиколят както по суша, така и по вода. В този ред на мисли, забелязахме, че има много яхти. След това прочетох, че може да се наеме яхта от Волос и да се обиколят с нея и трите острова: Скиатос, Скопелос и Алонисос. 

Дали ще се върнем отново?! Може би ... някой ден! 
Instagram profile

Facebook page
1 коментар :

Благодаря за посещението ви!