четвъртък, 12 декември 2019 г.

Погача от Северна България

"Хлябът е основната и най - важна храна на българите. Много чужденци, прекосили през годините нашите земи, отбелязват умението на тукашните жени да приготвят пити и особено баници. Например през 1891 година пратеникът на Екзархията А. Шопoв, пристигнал в Дедеагачко от Цариград, съобщава, че и тук, както навсякъде сред българите, "селянката умее да те гости с нещо тестяно, примесено с масло и сирене".

Това пише в книгата "Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков" от която взех и тази рецепта. С написаното съм напълно съгласна. Винаги съм обичала и продължавам да обичам, да меся. Читателите на блога знаете, че се храня нисковъглехидратно, а това изключва консумацията на тестени храни. За мое щастие, половинката ми не се храни така, а така аз имам свободата да меся, защото ще има кой да похапва след това. 

Хлябът винаги ми е създавал пълно усещане за домашната трапеза. Някак си без него тя не е завършена - още от едно време, когато са го приготвяли предимно с квас. 

"Класът някога бил много голям; от корена, па до върха имало жито; веднъж една жена зела та си обърсала детето с класа, и господ се разсърдил, та дигнал класа съвсем - да няма клас. Кучето, като видяло как господ дига класа, казало: "Боже, остави това малко за мене". И Господ се смилил, та оставил клас на върха. Така сега ние ядем хляба на кучено." 

Дори в днешно време връзката на българите с хляба е свещена. За нас той е символ на храната. Неслучайно съвместното хранене преди се е наричало "сядаме да ядем хляб" или "ще ядем хляб". 

Книгата ме впечатли много, а всяка нейна рецепта е дар! Смятам да изпробвам всички до пролетта, а тогава се надявам от Lidl да ни зарадват с нова, също толкова интересна книга.
Продукти:

1 кг бяло брашно
3 яйца
2 жълтъка
3 супени лъжици кисело мляко
100 милилитра прясно мляко
40 грама прясна мая
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица кафява захар
2 супени лъжици зехтин
50 грама патешка мас*
180 милилитра топла вода

*Можете да замените патешката мас с краве масло. По оригиналната рецепта е с краве масло. 

Приготвяне:

Затоплете прясното мляко и разтворете маята в него.
Пресейте брашното и направете кладенче, в което сложете трите яйца, киселото мляко, маята, солта, захарта, зехтина и 180 милилитра топла вода. В рецептата пише около 150 - 200 милилитра вода, но при изтеглянето моята се оказа 180 милилитра.
Замесете меко тесто. Оформете го на топка и оставете да втаса за около 40 минути, покрито с памучна кърпа. 

В рецептата пише тестото да се раздели на три части и да се сложи в три отделни купи. Аз пропуснах тази част. 

С още малко брашно премесете втасалата топка и я разделете на три равни топки. Разточете всяка от тях в елипсовидна форма с дебелина 0,5 сантиметра.

Намажете първата част с разтопена патешка мас, върху нея поставете втората, отново намажете с разтопено масло и накрая поставете третата. Разрежете през средата и навийте на руло. Нарежете на парчета с дебелина 5 сантиметра и ги наредете изправени в тавата под формата на розички. Отгоре намафете с разбитите жълтъци и оставете да втаса още 20 минути.

Печете на 180 градуса за около 40 минути до златиста коричка.
Готовата погача напръскайте с вода и покрийте с памучна кърпа. 
Сервирайте с масло и шарена сол или мед.


Ако тази публикация ви е харесала, споделете я в социалните мрежи и се абонирайте за новите статии в блога. Последвайте ме в Instagram или Facebook чрез бутоните по - долу. В Instagram всекидневно споделям идеи за храна в story.

Instagram profile

Facebook page
Няма коментари :

Публикуване на коментар

Благодаря за посещението ви!