вторник, 4 февруари 2020 г.

Цветна салата с бекон

Днешната рецепта е за Цветна салата с бекон, както вече сте забелязали по заглавието, а и снимката. 
Салатата е богата на мазнини, което я прави много подходяща за хора, хранещи се НВ - ВМХ или КЕТО. 

Днес, обаче, няма да ви пиша за зеленчуците в салатата, а за маслиновото месло в нея, известно още като зехтин. 

Проф. Димитрос Трихополус от Харвардския университет смята, че ниската смъртност от сърдечни заболявания в Гърция се дължи на консумацията на маслиново масло: "Гърците правят нещо правилно по отношение на здравето си и изглежда, че маслиненото масло играе огромна роля!"

Всички мазнини от кравето масло, маргарина до маслиновото масло съдържат приблизително еднакъв брой калории. Разликата е в това, че животинските мазнини образуват "лошия" холестерол, докато растителната мазнина (маслиново или слънчогледово масло), пречи за образуването му. "Положителното при гърците е, че почти не консумират масло и маргарин" - твърди проф.  Трихополус.

От научен проект, реализиран в седем страни, било установено, че причина да смъртта при 46% от американците на средна възраст бил сърдечен удар. На остров Крит от сърдечен удар са починали едва 4%, тоест 10 пъти по - малко хора. 

Тук ще добавя, че американците освен, че се хранят с масло и маргарин, те приемат и много въглехидрати като тестени изделия и картофи. Когато количествата на въглехидрати и мазнини са еднакви или в големи дози, тогава се получава лош холестерол. Не съм съгласна с резултатите от този научен проект, защото има достатъчно доказателства, които го опровергават. 

Интересното е, че маслиновото масло може да предотврати раковите заболявания, предпазвайки клетките от окисляване. На мнение съм, че и животинската мазнина може да стори същото. 

През 2006 г.в Дания е проведен експеримент със 182 мъже от Европа. Те консумирали 1/4 чаша маслинено масло всеки ден. След две седмици тяхната ДНК показала по - малко окисляване и оттам по - добра защита срещу раковите клетки. 

Друго ценно качество на маслиненото масло е, че намалява риска от ревматоиден артрит, според гръцко изследване, публикувано в "American Journal of Clinical Nutrion". В експеримента участвали 145 човека с ревматоиден артрит и 188 като контрола. Тези, които в диетата си приемали много малки количества зехтин, имали 2.5 повече вероятност да развият ревматоиден артрит в сравнение с тези, които го консумирали редовно. 

Маслиновото масло е отличен "приятел" на жените, тъй като ги предпазва от рак на гърдата. Съвместно изследване, проведено в Харвард и Атински университет, показвало, че жени, които приемат зехтин един път дневно, имат с 25% по - малък риск от рак на гърдата. 

Нека обобщя с едно изречение: Консумирайте зехтин, за да сте здрави!

Продукти:

100 грама радичио
50 грама рукола
50 грама айсберг
100 грама свински бекон
100 грама чери домати = 5-6 броя
50 грама червен лук = 1/2 брой
200 грама авокадо = 1 брой
зехтин екстра върджин на вкус
балсамов оцет на вкус
сол на вкус

Приготвяне:

Накъсайте руколата, радичиото и айсберга на ситно. 
Нарежете свинският бекон на малки парченца и го запържете в сух тиган. 
Разполовете чери доматите на четвъртини. 
Нарежете червеният лук (кромид) и авокадото на ситно.
Сложете всички съставки в купа. 
Овкусете със сол, зехтин и оцет. 
Приятен апетит!*Информацията за маслинено масло (зехтин) е взаимствана от книгата "Как природната медицина предпазва и лекува" на д-р Йонко Мермерски и проф. Христо Мермерски.

Ако тази публикация ви е харесала, споделете я в социалните мрежи и се абонирайте за новите статии в блога. Последвайте ме в Instagram или Facebook чрез бутоните по - долу. В Instagram всекидневно споделям идеи за храна в story.

Instagram profile

Facebook page

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Благодаря за посещението ви!