събота, 25 април 2020 г.

Hallstatt, Austria

Халщат е малко градче, което се намира в района на Горна Австрия. Намира се на близо 400 км от Виена. Това беше и началната точка на нашето пътуване. В близост е до Залцбург, което е добра идея да летите до там, а след това с кола да се предвижите до Халщат.Разположен е в трудно достъпна алпийска местност по бреговете на езерото Халщат. Към момента е част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и важна австрийска туристическа дестинация.

Халщат е известен още с израза "перлата на Австрия", защото притежава красива архитектура и живописна природа. 
Известен е и с това, че в него се намира и първата солна мина в света, която е отворена за посетители към момента. Отворени за посещение са и ледените пещери в близост до солната мина.  


Интересно е, че до началото на 19 в. до Халщат се стигало изключително трудно - по тесни планински пътеки или с лодки. Към момента обаче съществува път, който е построен в края на същия век. Този път е хубав, но има доста лакатушещи завои, въпреки това се пътува леко. 

Има лодки, който предлагат разходки по езерото, но в момента, когато посетихме Халщат тази възможност я нямаше, може би, заради върлуващият в Европа вирус. 

Уличките по които се движехме бяха тесни, криволичещи и носещи спокойствие и уют. Почти нямаше хора, въпреки че в началото на март месец е идеалното време за посещение на това живописно място. Лично аз предпочитах посещение през зимата, защото магията, която носи това място е някак по - силна. Стигнах до този извод след всички снимки, които изгледах в instagram преди да го посетим.


Халщат е изключително красиво място и това се дължи на красивото езеро и величествените планини, които го заобикалят.

Обиколката на Халщат е кратка. За по - малко от един час можете да го обиколите обстойно и да се заредите за месеци напред.

С гондола може да се изкачите на върха, над градчето, където има площадка, подобна на Орлово око у нас. Има вариант и за изкачване пеша, което е вариант ако сте решили да отседнете в градчето и разполагате с повече свободно време. А за любителите на по - различните преживявания предлагам да се възползват от гондолата. 
В Халщат има малки ресторанти с типична за Австрия храна. Има и доста малки пекарни за сладки, меденки и местни десерти. Комбинацията на ястия с местни съставки и гледка към езерото е задължително изживяване. Подарете си го. 

Извинявам се за качеството на снимките, но снимах с телефон, защото си забравих батерията на апарата и разбрах едва когато пристигнахме. Въпреки това, успях да запечатам посещението ни, благодарение на телефона. 


Ако тази публикация ви е харесала, споделете я в социалните мрежи и се абонирайте за новите статии в блога. Последвайте ме в Instagram или Facebook чрез бутоните по - долу. Ако търсите вдъхновение - в Instagram всекидневно споделям идеи за храна в story. 

Instagram profile

Facebook page

2 коментара :

 1. Габи, много увлекателен разказ, а снимките са невероятни! Успях да се пренеса там и ми се прииска да го видя на живо някой ден :)
  Поздрави :*

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много благодаря. Радвам се, че съм успяла да те пренеса там. :*
   Поздрави! :)

   Изтриване

Благодаря за посещението ви!