петък, 11 септември 2020 г.

Ябълкови гофрети

 За приготвянето на палачинки и гофрети вкъщи, често използвам брашно от овес, защото лесно се работи с него, а и резултатите винаги са добри. 

Овесът е богат източник на магнезий, а той е много важен за нашият организъм. 

Клетките се нуждаят от магнезий, за да живеят. Аз приемам магнезий под формата на таблетки, защото не мога да си набавя нужната доза само с храната. 

Знаехте ли, че над триста различни ензима имат нужда от магнезий, за да функционират правилно. Магнезият участва и в състава на костите и зъбите, играе важна роля в нервно - мускулните съкращения и е необходим за производството на тестостерон и прогестерон. Важен е за метаболизма на фосфора, калция, калия, натрия, витамините от група В и витамините С и Е. 

Установено е, че изчерпването на магнезия в организма оказва огромно влияние върху тимусната жлеза, което дава отражение върху всички автоимунни заболявания. Освен това високият прием на магнезий с храната се свързва с понижено системно възпаление на жени в менопауза. 

Както вече стана ясно - магнезият е много важен минерал и това е още една от причините да използвам продукти, богати на магнезий.

Тези гофрети бяха за Радост, както вече сигурно е станало ясно на редовните  читатели, защото аз не консумирам високовъглехидратни храни и продукти. 

Имах доста ябълки от градините на мама и ми хрумна да ги използвам за гофрети. 

Не съм белила ябълката, защото не е третирана с нищо, а така мога да извлека всички полезни свойства от нея.

Този път, вместо канела, реших да използвам шушулка ванилия и ухаеше така вълшебно вкъщи, чак Радост се събуди от ароматите, носещи се из къщата. 

С изключение на брашното и ванилията, всички останали продукти са домашни и аз съм сигурна, че са донесли много и големи ползи за здравето на детето ми.Нутриенти в цялото количество смес:

Калории: 409 kcal
Протеин: 16 грама
Въглехидрати: 64 грама
от които фибри: 4 грама
Мазнини: 12 грама

От посочените количества излизат 3 броя гофрети. 

Продукти:

1 зелена ябълка

60 грама овесено брашно Ecosem

30 милилитра прясно мляко

1 шушулка ванилия

1 яйцеПриготвяне:

Почистете ябълката и я нарежете на парчена.

Поставете парчетата в блендер заедно с останалите продукти. 

След това ги смелете на няколко оборота. 

Изпечете гофретите, като преди това е хубаво да намажете гофретника с мазнина.

Приятен апетит!


Информацията за магнезият е взаимствата от книгата "Автоимунен палео протокол".

Ако тази публикация ви е харесала, споделете я в социалните мрежи и се абонирайте за новите статии в блога. Последвайте ме в Instagram или Facebook чрез бутоните по - долу. В Instagram всекидневно споделям идеи за храна в story.

Instagram profile

Facebook page

2 коментара :

 1. Благодаря за страхотната рецепта!Добавих малко канела ,кокосово сухо мляко и изпекох малки палачинки,направих топинг от кокосов крем и мед и стана страхотно.Имам домашни ябълки все се чудя какво да ги правя.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте,
   Много се радвам, че рецептата ви харесва.
   Много интересна е и вашата презентация на рецептата ми.
   Поздрави!

   Изтриване

Благодаря за посещението ви!